Din cauza poluării atmosferice din zonă, locuitorii comunei sălăjene Marca ar trebui să beneficieze de posibilitatea pensionării anticipate, pe modelul aplicat celor din Suplacu de Barcău, susţin reprezentanţii UDMR. „Locuitorii comunelor limitrofe dintre județele Bihor și Sălaj — Suplacu de Barcău și Marca — sunt expuși, deopotrivă, la poluarea atmosferică produsă de aceeași companie petrolieră. Legea susținută și de UDMR în 2015 a permis locuitorilor din comuna Suplacu de Barcău să solicite pensionarea cu doi ani mai devreme, având în vedere efectele negative asupra sănătății ale extracției petroliere din apropierea zonelor de reședință. Cu toate acestea, dispoziția din acea perioadă nu se aplică locuitorilor din localitatea Marca, județul Sălaj, aflată la limita județului, deși poluarea industrială îi afectează și pe acei locuitori la fel de mult ca pe cei din Suplacu de Barcău”, a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.
Potrivit spuselor sale, această inechitate trebuie rezolvată, motiv pentru care formaţiunea politică propune Parlamentului un amendament legislativ prin care solicită extinderea posibilității pensionării anticipate și în cazul celor din comuna sălăjeană. „Insistăm ca prevederea legislativă să se aplice tuturor locuitorilor care au trăit cel puțin 30 de ani în comuna Marca sau au lucrat timp de cel puțin 15 ani pentru compania de exploatare a țițeiului, indiferent unde locuiesc astăzi”, a mai spus senatorul.
Proiectul de lege propus de UDMR a fost respins luni de plenul Senatului, dar soarta actului normativ nu a fost încă finalizată, deoarece Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.
La rândul său, deputatul UDMR Sălaj, Seres Denes, inițiator al legii, a declarat că a elaborat textul proiectului de act normativ la cererea locuitorilor comunei Marca: „Locuitorii satelor de pe raza comunei Marca — Leșmir, Porț, Șumal și Marca-Huta — au suferit o deteriorare semnificativă a stării de sănătate ca efect al poluării atmosferice cauzate de producția de țiței. În activitatea industrială, substanțe precum benzenul, toluenul, xilenul și hidrocarburile alifatice sunt eliberate în atmosferă, toate fiind gaze a căror inhalare pe termen lung nu este recomandată. Din cauza poluării aerului, apariția bolilor cardiovasculare, respiratorii și canceroase este foarte frecventă în Marca. Din aceste motive, se consideră justificată extinderea posibilității de acordare a pensiilor anticipate și pentru locuitorii comunei”.
Seres a explicat că Marca este la fel de afectată de producția de țiței precum comuna bihoreană, unele activități desfăşurându-se pe teritoriul unității administrative, în unele sate ale comunei, în imediata vecinătate a caselor, grădinilor și curților rezidențiale. „În plus, planul de dezvoltare a zăcământului include o extindere suplimentară a activității de producție”, a conchis deputatul sălăjean.
Stiu ca verdele de la UDMR nu are legatura cu ecologistii, dar daca e o problema de poluare severa acolo, acolo trebuie intervenit pe reducerea poluarii. Nu pe reducerea varstei de pensionare ca exceptie. La cel nivel a ajuns poluarea in marile orase (datorita modului defectuos de gestionare a traficului dar si a numarului mare de masini) – incercati sa va imaginati ce efecte ar putea avea extinderea acestei reduceri a varstei de pensionare. Neserioasa actiunea UDMR.
Domnule Mezei!
-Poluarea nu se poate reduce retroactiv.
Daca un deputat incearca sa rezolve problema unei comunitati,e bai.Daca nu incearca,iar e bai.
Draga Andreea!
-Pe deputatul pe care-l citezi il cheama SERES(numele) DENES(prenumele) si este in politica de cel putin de 25 ani,perioada in care dumneata n-ai avut curiozitatea sa intrebi in stanga sau in dreapta.Sau e doar lipsa de respect?